mandag den 24. januar 2011

Krise med grise - eller hvordan man effektivt formøbler 60 millioner kroner

60 millioner kroner. Det er, hvad dansk landbrugs hovedorganisation, Landbrug og Fødevarer, har sat af til at skaffe sig et bedre omdømme over de næste tre år.

Det er et rigtig stort beløb. Særligt når det efter min bedste overbevisning ikke vil ændre noget som helst på landbrugets omdømme . Det er måske muligt, på kort sigt, at forbedre det billede, som en stor del af befolkningen har af landbrugsproduktionen. Nemlig, at dyrene bliver presset til det yderste, at naturen lider overlast, og at vandet bliver forurenet med sprøjtegift og næringsstoffer. Det kan også være, det er muligt at rokke ved det efterhånden ret så fastcementerede billede af, at landmænd har svært ved at tage imod kritik.

Men på det lange sigt er det kun muligt at skabe sig et bedre omdømme ved faktisk at opføre sig anderledes. Lytte til kritik og acceptere, at også landbruget bliver nødt til at leve op til miljøkrav. Acceptere, at der kræves noget til gengæld for alle de milliarder, der postes i landbruget gennem EU. Og at høje udbytter og flere kilo flæsk ikke er de eneste succeskriterier for landbruget.

Vi vil se køer på græs
Når økologerne trækker 78.000 mennesker af huse i april for at se på, at køerne bliver lukket på græs, er det jo, fordi vi alle sammen higer efter at få at vide, at vores mad bliver lavet på en ordentlig måde. Det er et omdømme, man ikke kan købe sig til. Det kan kun ske ved at lave helt om på forelskelsen i vækst og høje udbytter.

Hvis man virkelig gerne ville forbedre landbrugets omdømme med ”den nye fortælling”, som kampagnen hedder, så kunne man jo i stedet for at kaste penge efter et forkromet reklamebureau have brugt dem til at lave natur. For eksempel en tilskudsordning, hvor interesserede landmænd kunne søge om tilskud til at lave randzoner eller sprøjtefri §3 områder. Det ville være et stærkt signal. Et signal om, at man reelt vil gøre det godt for miljø og natur. I stedet bliver det ved festtalerne, samtidig med at man river sig i tøjret, hver gang kravene strammes, som nu f.eks. med randzonerne.

Men når man nu vælger at tro på en omdømmekampagne, så mener jeg, at skridt nummer et er at have fakta og dokumentation på plads. Derfor er det påfaldende at se Lisbeth Olsgaard, Landbrug og Fødevare såkaldte brandmanager, lave et uautorisret regnestykke på hjemmesiden for ’Den nye fortælling’. Regnestykket, der viser, at dødeligheden blandt økologiske pattegrise er større end blandt konventionelle , kunne have været lavet på bagsiden af en serviet i forsamlingshuset.

Det står i skrigende kontrast til den saglighed, landbruget altid kræver fra de grønne organisationer - og fra politikerne. Og hvorfor starter man en omdømme kampagne for landbruget ved at svine en del af sine egne til? Hvorfor bruger man ikke hjemmesiden til en gang for alle at slå fast, at økologerne er en del af familien, og at man glæder sig over, at økologerne både kan tjene penge og have et godt omdømme samtidig?

Se, så ville det begynde at give mening. Og vi ville være flere, der kunne kigge kampagnen som andet end en gang penge ud af vinduet.

15 kommentarer:

  1. Spildte reklamemillioner for svin

    Af Kjeld Hansen, journalist og gårdejer

    Som reaktion på efterårets TV-afsløringer af de frastødende forhold i dele af svine- og pelsdyrindustrien har landbrugets interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer, besluttet at købe imagereklamer for 60 mio. kr.
    Umiddelbart falder det nok mange for brystet, at et erhverv, der netop har måtte bede om skattelettelser i milliardklassen for at overleve, kan satse så mange penge på reklamer.
    Ovenikøbet er der tale om en særdeles risikobetonet investering, ifølge reklamebureauet Mensch, som skal administrere kampagnen. Bureaudirektør Bjørn Stene har direkte advaret Landbrug & Fødevarer om, at en kampagne ikke kan få landbruget til at fremstå rosenrødt.
    Der er altså ingen garanti for, at reklamer for 60 mio. landbrugskroner vil virke. Den ide, at man kan injicere bestemte synspunkter i den offentlige menings blodbane, er da heller aldrig bekræftet af den sociologiske forskning.
    Reklamefolk kan ikke påvirke meninger direkte, men de kan påvirke dagsordenen. Men garantere at dagsordenen ikke vender sig mod afsenderen selv, det kan reklamefolkene heller ikke.
    Det er en myte, der stammer fra den politiske verden, at den rigeste altid vinder. Penge kan — som alt andet - misbruges, men der er ingen garanti for, at en overflod af penge kan omsættes i stemmer eller sympati. Tværtimod er der mange eksempler på millioninvesteringer i den offentlige mening, der faktisk har gjort tingene værre.
    Kun ved at investere ærligt i at løse sine problemer kan et erhverv opnå imageforbedringer.
    En oplagt chance var det Videncenter for Dyrevelfærd, som Justitsministeriet og Fødevareministeriet har følt sig tvunget til at oprette her i efteråret. Det kommer til at koste skatteyderne mindst fem mio. kroner om året, men det synes Landbrug & Fødevarer er helt fint.
    Det synspunkt er dumt. I en tid, hvor der skal spares på helt livsnære ting som skoler, sygehuse og ældrepleje, vil mange mennesker nok spørge, hvorfor sådan et center ikke er brugerfinansieret.
    Det er svært at sige, hvor mange reklamemillioner der skal til for at udviske TV-billederne af svin med udskudte tarme, bugbrok eller dybe skuldersår, men sikkert er det, at det ville være langt klogere – og også billigere - om Landbrug & Fødevarer investerede sine medlemmers millioner i konkrete projekter ude i svinestaldene.
    Der ville man med sikkerhed få noget for pengene.

    SvarSlet
  2. Svineriet fortsætter!

    af Bjarne Christensen

    Efterhånden bliver jeg gal. Gal på de danske politikere over, at de stadig ikke kræver af landbruget, at erhvervet ikke fortsætter med at ødelægge naturen og grundvandet.
    Jeg har en alder der gør at jeg kan huske da Lone Dybkjær blev miljømister. Hun lancerede sin ministertid med, at nu skulle der virkelig sættes krav op for landbruget, nu skulle det være slut med kvælstofudledningen m.m. En journalist spurgte hende, hvad hun ville gøre, hvis ikke kravene blev fulgt, hvortil hun svarede, at så ville de enkelte landmænd blive meldt til politiet. Se det var en miljøminister kan jeg huske.
    Men hvad skete der? Ikke en disse. Og intet er sket siden, tvært i mod.
    Landbrugets svineri fortsætter i det uendelige.
    Egentligt er det utroligt, at det hele tiden går den forkerte vej, når man tænker på hvor få landmænd der er i forhold til befolkningen i øvrigt. Deres organisation må have nogle gode lobbyister og politikerne må være store vatnisser.
    Det er jo ikke fordi vi som land har det helt store økonomiske ud af landbrugets virke. For en del år siden var der en forsker, (kan ikke huske hvem) der var kommet til det resultat at landet var bedst tjent økonomisk med at landbruget blev lukket helt. Det skal nok passe, i hvert fald når vi og vores børn får regningen for det svineri der er lavet i grundvandet og de åbne vande.
    De 60 mil. vil forhåbentligt virke modsat hensigten, når og hvis det går op for befolkningen at der bruges penge på at villede i stedet for at oplyse reelt. Thi det sidste vil jeg se før jeg tror det vil ske.

    SvarSlet
  3. 60 millioner bruger de på reklame - vi mangler bare en million til oplysning - hvis alle DN'er gav en 50'er ville vores filmprojekt være en realitet. Se www.mad-as.dk. Vi vil lave en dokumentarfilm, der viser hvordan forholdene er herhjemme, og håber det får Danmarks befolkning til at tage ansvar. Filminstruktøren har 20 års erfaring med dokumentarfilm og vundet EU-pris for bedste dokumentar. Alt er klart - vi mangler bare pengene. Drømmen er at sige, det er den danske befolkning som har finansieret filmen - for hvem kan sagsøge den danske befolkning?

    SvarSlet
  4. Vismandsrapporten fra sidste år: Reale priser på landbrugsprodukter er faldet med 90 % fra 1966 til 2007. Verdensmarkedspriser må forventes at falde fremover (iflg. OECD). Der synes at være et strukturelt problem med fortsat lav indtjening på den primære drift. Erhvervets gæld er vokset hurtigere end indtjeningen ved drift i de senere år. … Det må forventes at den forøgede landbrugsproduktion, der følger af Grøn Vækst, isoleret set vil give negativ miljøpåvirkning. Den lave produktivitetsvækst, kombineret med en forventning om faldende verdensmarkedspriser tyder på, at landbrugets aktuelle problemer ikke er midlertidige, men at mere permanent karakter. En krisestøtte i form af lavere beskatning af jord vil være forfejlet: Det vil lede til reale kapitalgevinster på jord, og dermed gøre det muligt i en periode at fortsætte en evt. tabsgivende produktion finansieret af kapitalgevinster. Analyser viser at EU’s landbrugsstøtte leder til, at for stor en andel af samfundets ressourcer anvendes i landbrugsproduktionen. For størstedelen af økonomien tages der udgangspunkt i ”forureneren betaler” princippet, når der skal implementeres miljøregulering. Landbruget får derimod ofte betaling for at reducere sin miljøbelastning. Jyllandsposten skriver den 28. dec. 2010 at svineproduktionen har givet 10,5 mia. i underskud fra 2003 til og med 2010, og forventes at give 3 mia. i underskud i 2011. Danmarks Miljøundersøgelser skriver i en rapport om tilbagegangen i biodiversiteten at ”.. den intense produktion i landbrug og skovbrug som en del forklaringen. I en rapport fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet på Århus Universitet hedder det om den store dødelighed af smågrise: danske søer har den markant største kuldstørrelse og totale
    dødelighed. Store kuldstørrelser fører til, at flere grise fødes små, svage eller
    underudviklede. De grise som dør efter fødslen udsættes sandsynligvis for en væsentlig lidelse.

    Det er det mest selvfølgelige forretningsmæssige princip er at man skal differentiere sine produkter, og ikke fortsætte med at producere flere og flere tons til stadig levere priser, år efter år.
    Det er også almindelig vide at man ikke skal producere hvis man ikke får dækket de variable omkostninger.

    SvarSlet
  5. @Rikke
    Det er jo tydeligt at se på dit blogindlæg og på de medfølgende kommentarer, at der er brug for oplysning om fødevareproduktionens forhold. Der er ingen af jer, der bare i nærheden at have indsigt i de reelle vilkår for en international konkurrencedygtig produktion af mad. Dansk fødevareproduktion er på stort set alle indikatorer i toppen hvad angår dyrevelfærd, miljøeffektivitet osv. Og leverer kvalitetsprodukter, som opnår en særlig høj pris på det internationale marked.

    Vi vil gerne øge kvaliteten, dyrevelfærden og miljøeffektiviteten endnu mere. Men det kræver, at forbrugeren betaler omkostningerne og det vil han (M/K) ikke.

    Det er dybt primitivt at stille krav, der medfører at fødevareproduktionen outsources. Det gør det globale miljø ringere og Danmark fattigere.

    Hvad med at gå i en realistisk dialog for at finde løsninger.

    SvarSlet
  6. Kære Rikke
    tak for et godt indlæg.
    Jeg synes, du skal sende dit forslag til landbrugets organisation. Lige præcis naturforvaltning mangler penge. De eksisterende tilskud kan ikke bruges til natur, men kun til intensivt landbrug.

    SvarSlet
  7. Kære Rikke
    Oveni de skønne spildte 60 mio. kan man jo så lægge de 80 mio., som landbrugstilskudshøsteren nummer 1 i Folketinget, Henrik Høegh, nyligt sendte ubrugte tilbage til EU og sikkert videre til værdigt trængende gedeavlere på Korsika, hvor de kan egnsudvikle og brande sig. Måske dansk landbrug kunne lære noget her?
    Jan Pedersen DN Sekretariatet

    SvarSlet
  8. Praktiske gris.
    Nu hvor man om føje tid fjerne må
    grisebassen fra landmandens åg,
    hvor langt vil vi så kunne gå
    uden at påstå, at en gris er klogere
    end som så,monstro vi vil det forstå ?
    For nu må det være landmandens tur
    til at få et fur og ende i et bur! ani-manus

    SvarSlet
  9. Eskild Keller, agronom28. januar 2011 kl. 13.02

    Landbruget er blevet et misfoster, hvor alt er gået galt. Overordnet er den nuværende regering og typer som Henrik Høegh skyldig i mistrivsel i landbruget. F.eks. forekommer dyremishandling blandt alle husdyr (mest omtalt hos burhøns, mink og svin). I planteavlen sprøjtes der så meget, at fugle og andre dyr forgiftes. Der gødes så meget, at fiskene næsten uddør i søer og vandløb. Ammoniakfordampning truer mange plantearter. Beskyttet natur inddrages ulovligt i landbrugsdriften, da kommunerne ikke lever op til at forvalte §3 områderne (hede, enge, mose mv.) efter planerne. Jo mere natur, der afregistreres som §3 natur, des fattigere bliver Danmark. Turistindustrien er meget afhængig af en ikke ødelagt natur. Og Danmark er meget afhængig af indtægter fra turisterne, specielt i yderområderne.
    På de gode markjorde er det OK med landbrug, men ikke på f.eks. lavt liggende jorde, der ofte står under vand, og hvor naturen burde herske og forvaltes på en måde, så mangfoldigheden af planter og dyr kommer igen. Her hører forurening fra gylle og sprøjtegifte ikke hjemme.

    SvarSlet
  10. Det er godt i dn`er ikke er mere kloge.
    I kæfte op, har nogelsinde mødt en landmand og set han bedrift. Jeg er landmand, jeg bliver ked af det på vegne af jeres had. Jeg elsker naturen, og har de seneste 15 år brugt rigtig, rigtig mange penge på den.Jeg sprøjter og gøde ikke mere end højst nødvendig, pesticider er ikke gratis. "Eskild Keller I planteavlen sprøjtes der så meget, at fugle og andre dyr forgiftes" total hjernedød kommentar.
    I hidser hinanden op og tror kun hvad i ser i tv. I vil se køre på græs op grise på land.
    Hvorfor er der så stadig et markede for alm.landbrug(ikke økologi), i bestemmer selv. Markede følger prisen, i er forbruger.
    Og hvad har landbruges gældkrise med dn at gøre ? landbruget løser det selv.
    Forbrugeren får bankpakker, hånd under korte lån.
    Så derfor, hvorfor, det had til landbruget og mig.
    Se ind i jer selv, køber i kun økologisk, spiser aldrig en billig kylling burger, bruger ikke fosfor taps til opvaskeren, spiser ike store opdrættede laks, osv. Ærligt kan alle ikke gøre det bedre.

    SvarSlet
  11. hvad laver i så?

    SvarSlet
  12. Hvad tjerner gise mænd? :-)

    SvarSlet
  13. Spar omkostningen ved at bruge CR-foderservice!
    CR-foderservice bringer blandings fabrikken hjem til dig, så du sparer omkostningerne ved transport og oplagring.

    http://www.cr-f.dk/index.html

    SvarSlet
  14. Med udsigten til, at der i de kommende år vil blive banet vej for en fordobling af svinebestanden i DK - med Fødevareminister Mette Gjerskovs introduktion af det forrykte begreb "Månegrise" er det på tide at DN og andre grønne organisationer gør op med denne vanvids-tænkning - Hvad vil DN gøre ?

    SvarSlet