onsdag den 16. februar 2011

Væk med det grønne i Grøn Vækst

Traktorterroristerne vandt. I sidste uge fik Grøn Vækst det sidste hug.

Da miljøministeren udskød miljøkrav til 2027, var der intet tilbage af den grønne side af planen. Karen Ellemann, Henrik Høegh og Lars Løkke Rasmussen har dermed slået en tyk streg over deres forgængeres oprindelige visioner.

Engang – før, der var noget, der hed Grøn Vækst - var tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen omtrent lige så styret af landbrugets interesser. Ved Venstres landsmøde i 2003 sagde Anders Fogh Rasmussen de berømte ord: "Der er ikke en frø, ikke en fugl, ikke en fisk der har fået det ringere som følge af regeringens miljøpolitik.”

Men da 150.000 ha. brakmarker i 2008 var blevet pløjet op og lagt ud som kornmarker, blev det tydeligt, selv for VK-regeringen, at der skulle ske noget drastisk for at gøre balancen mellem landbrugsproduktion og natur bedre. Grøn Vækst blev lanceret, som det, der skulle bringe nye, grønne visioner ind i dansk landbrug. Som det, der både skulle sætte fut i et erhverv i krise og forbedre forhold for dyr og drikkevand.

Gennem de seneste generationer har det danske samfund så undergået en kolossal udvikling. ….. Det bliver mere og mere tydeligt, at fremskridtet har haft en pris. Den øgede velstand har i et vist omfang kostet tab af natur. Man kan sige, at vi har glemt at sætte pris på naturen. Men i dag lever vi i et velstående samfund, hvor vi har råd til at give naturen en værdi, sagde Anders Fogh Rasmussens ved indvielsen af Nationalpark Thy den 22. august 2008.

Men på trods af de flotte ord, som DN ikke kunne have sagt bedre, er Danmark siden blevet kritiseret af EU-kommissionen for at ikke at ville leve op til de internationale standarder – og til den tidligere statsministers løfter.

Regeringen ønsker en grøn vækst. Hvor naturhensyn og fremskridt ikke er modsætninger. Men hvor vi tværtimod forener miljø- og naturbeskyttelse med et moderne og konkurrencedygtigt samfund. Derfor vil regeringen nu sætte et omfattende arbejde i gang for at realisere en vision om grøn vækst. Vi vil skabe flere store og sammenhængende naturområder. Og vi vil sikre en bedre beskyttelse af den natur, vi har, proklamerede Anders Fogh Rasmussens den 22. august 2008.

I dag er det de mest reaktionære kræfter inden for dansk landbrug, der sætter dagsordenen for regeringen. Miljøministeren har købt argumenterne om, at dansk landbrug må lukke, hvis vi gennemfører en plan, som hendes forgænger selv satte i søen.

Vi skal sænke udledningen af næringsstoffer, som ligger på et alt for højt niveau. …Vi skal minimere skaderne ved sprøjtegifte. Og vi skal sænke udledningen af drivhusgasser. Vi vil skærpe kravene til landbruget. Og samtidig vil vi give landbruget grønne udviklingsmuligheder. Landbruget får dermed en vigtig rolle for fremtidens grønne vækst, lovede Anders Fogh Rasmussens ved indvielsen af Nationalpark Thy den 22. august 2008.

Det må være kreperligt for den tidligere statsminister at se, hvordan hans efterfølger har misforstået hensynet til landbrugsproduktionen og skudt så store huller i Grøn Vækst, at den ikke kommer til at flyde igen.

Vores børn skal arve et grønt Danmark. Vi skal løfte vores ansvar over for de kommende generationer. Jeg vil gerne sætte det mål, at min generation afleverer den danske natur i en bedre stand, end vi overtog den, sluttede Anders Fogh Rasmussens ved indvielsen af Nationalpark Thy den 22. august 2008.
Læs mere på www.dn.dk/landbrug

14 kommentarer:

  1. Traktorterroristerne? er sygeplejerskerne og buschaufføren også terrorister når de strejker nej vel. Total bræk at skrive(Traktorterroristerne)

    Hvorfor blev de 150.000 ha. med brakmarker pløjet op i 2008 ?.
    Der var så ment en fødevarekrise, dvs. lille produktion af korn pga. af et klima der ikke var normalt. Så blev fødevaren for dyre for forbrugeren. EU måtte gøre noget for at redde forbrugeren, så væk med brakken (den så kaldte natur i dn`s øjne) så der kunne produceres mere korn igen, og prisen på mad vil falde.
    Og der er en ny på vej. Der er nul korn på lager, hvis der kommer en katastrofe høst igen. Lige nu tørke i Kina og Rusland og vand i Australien.

    Grøn misvækst, total konkurrenceforvridende. Hvorfor skal dk. indføre det, før resten af eu.
    Hvad så med den frie løn / arbejdskraft. Hvorfor er den ikke kommet til dk, Når nu dk skal være foran. Nej det går ikke, så vælter det danske system og de alt for høje lønninger. Tænk over det.

    SvarSlet
  2. Sikke da en gang vrøvl. Hvis der er fødevarekrise, så kan man jo starte med at nedlægge al produktion af slagtedyr. Halvdelen af verdens produktion af korn går i dag til at fodre slagtedyr, hvor der kun kommer 1 kg kød ud af 10 kg korn og 9000 liter vand. Det er da spild af gode ressourcer. Desværre mener I bønder jo ikke et ord af hvad I siger når I taler om fødevarekrise, det handler kun om penge og EU støtte i sidste ende.

    SvarSlet
  3. Lene Solhøj Simonsen17. februar 2011 kl. 08.44

    Ja verden er åbenbart sort eller hvid hos DN. Hvis I nu satte ind over for produktionen af dyr så vi kunne udnytte kornet bedre i stedet for at fornægte en fødevarekrise og blive ved med at snakke om de famøse brakarealer der aldrig var ment som natur, og i øvrigt heller ikke var natur men udyrkede arealer, så kunne det være vi rent faktisk kunne komme et stykke vej i stedet for at stå i hver sin lejr og smide mudder efter hinanden.

    SvarSlet
  4. Lene har ret. DN er et langt stykke Axelborgs forlængede arm. Brakken blev nedlagt, men regeringen lovede kompensationer, som udeblev, men kunne have været interessante. DN er jo vild med landbrug, for eksempel køer, der skal rende rundt og æde den natur som er naturlig. Jan Pedersen efterlyser 350.000 stykker kvæg, som skal pleje naturen. Jeg ser det som en måde at luske kvægavlen ind i den smule natur vi har tilbage, og altså lave det til landbrug. DN er ikke imod landbrugsstøtte, selvom denne støtte har gjort det "rentabelt" at pløje helt værdiløse arealer op. OG både foreningen selv og præsidenten herself modtager jo mange mange tusind kroner fra EU. Uden en klar holdning til at nedlægge dansk underskudsgivende svineproduktion permanent og lade store arealer ligge og blive til krat og skov som naturen nu vil det, lever DN ikke op til sin ansvar. Det der pjat med økologisk landbrug er bare noget fis. Animalsk produktion er noget svineri, økologi eller ej.

    SvarSlet
  5. Traktorterroristerne. Jovist var og er traktorbøllerne terrorister. Hvorfor skulle de tage deres store traktorer med til mødet med statsministeren. Der var kun et formål. At intimidere ham. Simpelthen at jage ham en skræk i livet. Alle landmænd har både en personbil og en erhvervsbil, alligevel valgte de traktoren. Så derfor!
    Det var og er iøvrigt ulovligt, hvorfor man kan undre sig over, at ingen anmeldte dem til politiet for ulovlig brug af traktor. Havde min lokale elektriker brugt sin varevogn for at køre til bageren søndag morgen efter morgenbrød ( eller havde landmanden brugt sin traktor til det samme) så havde det kostet registreringsafgiften + en bøde. Derfor terrorister

    SvarSlet
  6. Sjov klipning af den kære leders gamle tale, Rikke. Sikken en gang vælten sig i tomme løfter. Muligt at AFR har ment, det han sagde. Men regeringen har da nægtet at forstå budskabet sidenhen.
    Knud, du skal ikke være bekymret for din barndoms sjove krat: De er derude, faktisk så godt som overalt. Og det er samtidig forklaringen på at Danmark klarer sig dårligere end eksempelvis Albanien, når det handler om at passe på dyr, planter, svampe og mosser, som har aner tilbage til det sneskrabede landskab den sidste istid efterlod. Den gang var krat en mangelvare, nu er næsten en eksportartikel. Og nej, jeg prøver at genne kødkvæg ind af hoveddøren, for det fortjener vores lysåbne natur i den grad.
    Jan Pedersen, DN

    SvarSlet
  7. Brakken kunne være ganske artsrig,der kunne være orkideer på de våde marginaljorde og overdrevsplanter herunder laver og mosser på de tørre dele. Så mange brakmarker levede i høj grad op til en biologisk defination på hvad natur er. Men det kniber gevaldigt for folk i almindelighed at få styr på artsdiversiteten og de forskellige naturtyper. Kødkvæg på græs skaber jo også en større biodiversitet, det er jo logisk.

    SvarSlet
  8. Dan Jørgensens Facebookside - 14-2-11.
    En læser skriver:
    Karen Ellemann siger i sidste uge, at vi udskyder landmændenes reduktion af kvælstof i 12 år men hjemmel i, at det gør Tyskland og Holland. Du siger, at hverken Tyskland eller Holland har fået udsættelse, og at Ellemann dermed lyver.
    Hvordan kan Ellemann og dig være så lo...dret uenige om noget, der burde være fakta? Kan du henvise til noget der underbygger dit synspunkt?
    Og hvordan kan det være, hvis vi siger, at du har ret, at der ikke bliver en større sag ud af det? - For det lader til, at alle herhjemme tager ministerens ord for gode varer.

    Mvh. Asger Nielsen, studerende ved DJH.

    Dan Jørgensen Kære Asger
    Forstår godt dine spørgsmål. Det er helt vildt at ministeren kan tale usandt på den måde. Men faktum er at Tyskland og Holland ikke har fået godkendelse til at udsætte. Der findes ingen afgørelse på den sag jeg kan henvise til, da... den jo netop ikke er afgjort.

    Dertil kommer at DK - aufhængigt af hvad der sker i de to lande - slet ikke vil kunne få sådan en type udsættelse som Ellemann taler om. Det siger både EU-kommissionen og flere eksperter i Danmark.

    MVH
    John Arnshof

    SvarSlet
  9. Da jeg meldte mig ind til at støtte Danmarks Naturfredningforening var jeg nogenlunde overbevist om at DN var en seriøs velorienteret, politisk neutral organisation, som gennem studier af fakta fremlagde anbefalinger til gavn for naturen.
    Rikke Lundgård og redaktøren for nyhedsbrevet har nu afsløret sig selv som tilhørende en gruppe af folk, som vil det modsatte. Demagogi, uvidenhed og mangel på overblik.
    Da vi jo ikke har statslandbrug og planøkonomi her i landet, så er det kunderne der bestemmer hvilken slags mad, man kan tjene penge nok på som landmand - nok til at forsørge en familie, som alle andre erhverv prøver at argumentere for - traktorer eller ej!
    Jeg synes Rikke skal komme med en undskyldning - eller ser jeg mig nødsaget til at melde mig ud!
    med venlig hilsen til bestyrelsen.
    Sven Voxtorp

    SvarSlet
  10. Ynkeligt at være anonym - de er både traktorterrorister og miljø ditto - Nu har landbruget haft 40 år til at reducere kvælstof- udledningen - intet er sket - mens kommuner og industri i samme periode har mindsket udledningen med over 50% - Hvad der det industrilandbruget gør. Ødelægger vores drikevand - åer og søer og fjorde og have og forlanger kompensation for at lade være. Hvad er det for gangstermetoder - Luk dem,der ikke kan klare sig selv eller tilbyd dem en gældssanering med krav om arealreduktion og økologisk produktion.
    Spørg hvor MRSA'en kommer fra - og H1N1 - ?
    Round Up (gluphosat) i grundvandet - Hvad siger vores børn til at vi tillader giftsvineriet og penecillinen i fødevare - homoner der ikke forsvinder inden det kommer ud til forbrugerne, gift i de store havpattedyr i Nordatlanten - årsag til diabetes 2 blandt Færinge.
    Det er tid til at besinde sig - NU
    MVH
    Jens Fisker
    landbrugsfagligt netværk
    Randers

    SvarSlet
  11. mange af jer der skriver her er dog de værste miljøidioter som sikkert ikke ved en skid om hvad dansk landbrug er, prøv lige at læse lidt på tekster, og husk så lige at købe brød produktseret af dansk mel, selv om det bliver meget svært, for det findes ikke, og dæmp så lige jeres klogskab lidt.og så har vi faktisk det reneste vand i mange 100 år

    SvarSlet
  12. Hvis man gerne vil vide hvad det danske landbrug er, så skal man bare kigge ud i landskabet. En gang naturforarmet gold ørken. Man kan jo kun skamme sig over den ynkelige rest natur man kan overlevere til fremtidige generationer.

    Velbekomme.

    SvarSlet
  13. Til Jens klaphjerne narrøv løgner Fisker.
    (du kalder landmænd traktorterrorister, så må jeg vel også give dig et nyt navn)
    Læs dette, hvis du vil vide hvad du snakker om:
    http://landbonyt.dk/Milj%C3%B8.htmen

    god læse lyst

    Mvh. Torsten Hansen

    SvarSlet
  14. Tonen i debatten er ved at ryge helt ned under gulvbrædderne. Traktorterrorister er også i overkanten. Landmændene demonstrere vel fordi de er afmægtige, de prøver at sætte fokus på vandmiljøet og dets konsekvenser for erhvervet. Mudderkastning er der nok af i disse sjaptider. Visse dele af vandplanerne virker også som hovsaløsninger, her tænker jeg på den såkaldte nye natur de famøse randzoner. Den kan man da godt skrotte, så kan man lave 50.000 hkt rigtigt natur, hvor man får mest biodiversitet for pengene.

    SvarSlet