onsdag den 22. september 2010

Hvorfor er de ikke alle sammen økologer?

Hvorfor er der ikke flere landmænd, der vil lægge om til økologi? Det går jo så godt med at sælge de økologiske varer i butikkerne. Hvorfor siger halvdelen af de danske landmænd, at de end ikke overvejer at blive økologer? Det har jo vist sig, at økologerne tjener mere.

Kunne det have noget at gøre med, at det danske landbrug generelt stadig ser på deres økologiske landmandskolleger som nogen, der ikke er med i klubben af rigtige landmænd? Jeg vover den påstand, at det handler om følelser frem for rationelle argumenter, når landmænd siger nej til økologi. Og hvad kan man gøre ved det? Vejen frem er jo mere økologi. Regeringen har selv sagt, at det økologiske areal skal være dobbelt så stort i 2020.

Danmark er verdensmester i økologi. Vi er - sammen med Schweiz - det land, hvor hver enkelt borger bruger flest penge på økologisk mad. Vi er suverænt de største, når det gælder mælk - næsten 30 procent af drikkemælken, der bliver solgt i Danmark, er økologisk.

På trods af finanskrisen vokser økologien stadig. Flere og flere kommer det røde Ø i kurven, og valgmulighederne på de økologiske hylder vokser. Selv discount-butikkerne gør en dyd ud af at sælge økologi. Nettos slogan om, at ”alle skal ha’ råd til økologi”, siger alt om, at økologien er blevet en del af danskernes hverdag. I hvert fald for os, der bor i byerne.

Men den økologiske vækst sker mest med importerede varer i øjeblikket. Det er ikke som sådan et problem, men på et tidspunkt kan vi ikke importere os til mere vækst. Og vi er nødt til selv at kunne producere alt økologisk korn, kød, frugt (undtagen sydfrugter) og grønt i Danmark. Især af hensyn til naturen.

Landmændenes fordomme skabes på skolerne
Så er vi tilbage til landmændenes følelser for økologi. Vi er nødt til at finde ud af, hvorfor landmændene skræmmes, hvis vi skal have flere til at lægge om. Jeg vover endnu en påstand: Det har noget med deres uddannelse at gøre.

Der er flere problemer med de nuværende landmandsuddannelser. For det første er der for lidt undervisning i det, som er nødvendigt at vide, hvis man skal være økolog. For det andet er landbrugsuddannelserne blevet så specialiserede, at det er svært at uddanne sig til en landmand, der kan håndtere store arealer, hvor korn og græs skal dyrkes og samtidig være god til at passe og fodre dyrene. De fleste bliver gode til enten planter eller dyr, men økologerne har brug for at kunne det hele. De færreste økologer kan nøjes med enten at passe dyrene eller at dyrke jorden. For mens de konventionelle landmænd får det meste af foderet leveret ved døren, er økologerne nødt til at dyrke det meste selv.

Det tredje problem er noget mere omsiggribende. Det er nemlig det, der handler om landmændenes følelser - og de helt store fordomme over for økologien, der florerer blandt landmændene og i høj grad også på landbrugsskolerne. ”Hellere bøsse end økolog”, bliver der sagt. Uofficielt naturligvis. Men udtrykker i al sin tydelighed, hvad man har besluttet at mene om økologerne. Rigtige mandfolk frasiger sig ikke sprøjtemidler og store mængder gylle.

Landbrug og Fødevarer - den danske landbrugsorganisation - spurgte for et par år siden sine medlemmer, om de kunne tænke sig at blive økologer. 50 procent sagde, at det kunne de ikke drømme om - på trods af, at økologerne i de sidste 10 år har haft en bedre økonomi end de konventionelle.

Der er ingen grund til fordommene, og det er på tide, at landbrugsskolerne og landbrugets egen organisation begynder at invitere deres økologiske kolleger ind i varmen. Selv regeringen har nu indset, at økologisk produktion er vejen frem. Hvornår mander skolerne og organisationen sig op - og følger med, kunne man passende spørge.

8 kommentarer:

  1. Ved de 'klassiske landmænd' ikke at økologerne tjener penge?
    Eller er dokumentationen for at økologerne tjener penge, medens de klassiske ikke gør det for 'tåget'

    mvh
    Søren Skogstad Nielsen

    SvarSlet
  2. Svar til alle indlæggene på Facebook:

    Ja, det er rigtigt, at ikke alle landmænd bare kan lægge om. Både fordi der ikke er afsætning for alle produkterne, men især fordi strukturen på den enkelte gård gør det svært. F.e...ks. kræver det, at der er en nogenlunde balance mellem antallet af dyr og arealet. Derfor bliver det svært for de store svinebrug at lægge om.
    Men der er mange, for hvem det giver god mening at blive økolog og som alligevel ikke undersøger muligheden.
    Derfor var min pointe, at der er andet, der står i vejen end rationelle argumenter. Mange af dem vil simpelthen ikke være økologer, fordi der er så mange fordomme. Til dem siger jeg, prøv det! Der er tit større faglige udfordringer i økologien, fordi man ikke har sprøjtemidler og indkøbt gødning til rådighed og derfor skal få tingene til at hænge sammen ved at være en dygtig landmand i stedet.
    Der er også rigtig mange muligheder allerede nu. Det offentlige kunne gå foran med at servere økologiske måltider og lægge deres egne arealer om. og vi skal da mindst kunne dyrke vores eget korn, frugt og grønt herhjemme.

    SvarSlet
  3. Jeg går på økologisk landbrugsskole i Norge. Norge fordi der ligger en fantastisk skole, som lægger vægt på bæredygtighed, hvilket bl.a. kommer til udtryk i valfaget arbejdshest, og "rigtig" økologi. Det vil sige, fokuseret på det vigtige i at tænke lokalt, og undgå lange transporter, og en så bred vifte af afgrøder som muligt, og i høj grad af frø fra egen avl. Det samme gælder dyrene.
    Vi er unge mennesker der uddanner os i økologisk landbrug, og mange af os er helt lige glade om vi skal grine hele vejen til banken, selvom det (for nogen) selvfølgelig bakker op om ens valg. Det vigtige er at jorden på et tidspunkt siger stop til det CO2-, pesticid- og storskalasvineri vi har gang i nu, og at der til den tid er nogen der har værnet om de bæredygtige metoder. Forhåbentlig stopper vi galskaben inden den dag, og det er da også mit håb og overbevisning at det valg jeg, og andre, har taget vil inspirere andre, og ende ud i en økologisk landbrugsrevolution, der kan bære verdens befolkning og naturen på én gang. Og det er hellere i dag end i morgen.

    Aske
    Se skolen på sjh.no - Sogn Jord- og hagebruksskole

    SvarSlet
  4. det er jo heller ikke alle der kan ligge om til økologi, de som har stalde som er belånt de næste 30 år har jo ikke rigtig en mulighed i denne tid at ligge om. og så tager det 2 år at ligge om fra konventionel til økologisk !

    SvarSlet
  5. Hmm.. Det er selvfølgelig rigtig, men måske kan banken se det smarte i at ligge om?

    Ellers fint billede på hvordan kapitalismen bremser AL kontruktiv udvikling.

    SvarSlet
  6. Jeg er under landbrugsuddannelse og jeg vil gerne knytte en kommentar til indlægget. Landbrugsuddannelse er i høj grad fokuseret på økonomi! Vi er bevidste om at nogle økologer tjener penge. Dem der ikke er økologer kigger ikke på om andre kan få økologi til at være rentabelt: Man ser på sit eget landbrug, kan JEG tjene penge, hvis jeg var økolog. Danmark producerer flere landbrugsprodukter, end der efterspørges også hvis hele landbruget var økologisk. Derfor er vi mange der er afhængige af eksport. Landbruget dækker forbrugernes behov. Man kan godt nedlægge en god del af fx dansk svineproduktion, men behovet er stadig i bl.a. Japan. Produktionen vil så være andre steder.
    Man kan derfor ikke oprette flere økoløgiske landbrug uden videre. Man kan stimulere efterspørgslen i DK, men stadig vil vi producere mere end vi selv kan forbruge. Økologisk eksport er vanskelig, da økologi og lokalproduktion hænger sammen i de fleste europæiske lande. Derfor vil en tysker være ligeså opmærksom på lokalproducerede varer som økologi. Derfor vil en 100% omlægning inden for de næste 15 år muligvis føre til lukning af mange landbrug.

    Jeg synes DN skal opruste lidt på de økonomiske analyser. I vil gerne gøre verden bedre, men økonomi spiller en enorm rolle.

    Mvh. Frederik Tolstrup, Dalum Landbrugsskole

    SvarSlet
  7. Kære alle, der har kommenteret min blog. Det er rigtig dejligt, at I gider, også selvom nogen af jer er uenige med mig.
    Det som var min pointe, var at citere Anders Foghs tale fra åbningen af nationalparken i Thy og så holde det op imod, hvad den nuværende regeringen har gjort med Grøn Vækst. Anders Fogh kom med nogle ret markante udtalelser, som især er interessante set i forhold til den manglende grønne indsats i Grøn Vækst.
    Til de af jer, som går i rette med mig, vil jeg bare sige, at både jeg selv personligt og DN i det hele taget, gerne vil ha’ et landbrug i Danmark, også i fremtiden. Det skal bare være et landbrug, som i langt højere grad producerer i balance med miljø, natur og klima.

    SvarSlet